Vorige | Volgende

Dorpsstraat 22-24 RITTHEM

Bewaar object
Deze woning is verkocht

Omschrijving

Dorpshuis Ons Dorpsleven (energielabel D) met woonruimte en ondersteunende horeca toegestaan, gelegen op een kavel eigen grond ter grootte van 349 m2, middenin de dorpskern van Ritthem.
De mogelijkheid bestaat voorts om het geheel te splitsen naar 2 woningen.

Het pand is de afgelopen jaren verbouwd en verduurzaamd en biedt ruime aanwendingsmogelijkheden. Daarnaast zijn er kwalitatieve verplichtingen aan de orde. Zie hierna.

De globale indeling is als volgt:
- Begane grond: Entree, dubbele woonkamer en moderne uitgebreide meterkast met krachtstroom). Open bar t.b.v. ondersteunende horeca. Gang met toegang tot moderne (2018) dichte keuken en verderop nog een toiletgroep en deur naar de tuin. Er is voorts een ruimte theaterzaal op de begane grond gesitueerd (circa 75 m2 inclusief podium). Achter deze ruimte bevindt zich nog een berging/bijkeuken, een toilet, achterdeur en een slaapkamer/verblijfsruimte met eigen wastafel (voorheen gebruikt als artiestenruimte).
- Verdieping: Overloop met 4 slaapkamers, waarbij 1 van de slaapkamers alleen te bereiken is via een andere en 3 slaapkamers hebben een wastafel. Badkamer v.v. douche en toilet.
Kelder: vanuit de hal is een praktische ruime (voorraad)kelder bereikbaar.

De achtertuin is op het noordwesten georiënteerd en beschikt over een achterom.

Bestemming:
De bestemming voor de adressen is Maatschappelijk, met de functieaanduiding wonen. Hier mag gewoond worden en maatschappelijke voorzieningen met ondersteunende horeca zijn toegestaan. Maatschappelijke voorzieningen: voorzieningen en instellingen, gericht op het aanbieden en uitoefenen van activiteiten met betrekking tot welzijn, volksgezondheid, religie en levensbeschouwing, onderwijs, openbare orde en veiligheid, sociale, maatschappelijke en openbare dienstverlening, uitvaart, intramurale zorgverlening en kinderopvang.

Splitsen naar 2 woningen:
Het betreft 2 separate verblijfsobjecten met ook 2 huisnummers. Deze panden kunnen daarmee als 2 afzonderlijke woningen verkocht worden. Het pand nummer 24 is al in gebruik met woonfunctie. Nummer 22 heeft een maatschappelijke functie en staat gelijk aan ook 1 woning.

Het object heeft in het dorp Ritthem een maatschappelijke functie en er wordt aan gehecht dat deze functie voor het dorp behouden blijft. Daarom wordt er aan koper en diens opvolgers een kwalitatieve verplichting opgelegd via een kettingbeding en luidt als volgt:
Koper dient te dulden dat in het dorpshuis de volgende activiteiten worden gehouden, waarbij hij of de beheerder geen zaalhuur in rekening mag brengen, doch waarbij de omzet van drank en etenswaren ten bate van koper/beheerder komen:
a. door Oranjevereniging Oranje Boven
Een dag vullend programma voor het gehele dorp tijdens de Koningsdag of een vervanging daarvan. Daarvoor zal het dorpshuis drie dagdelen geopend moeten zijn. Twee voorbereidende vergaderingen, welke aan het begin van het seizoen door de Oranjevereniging aan de eigenaar/beheerder van het dorpshuis zullen worden opgegeven.
b. door ringrijdersvereniging Ons Klaverblad
Driemaal per jaar een dag vullend programma voor het gehele dorp en omstreken, te weten tweemaal ringrijden en eenmaal sjeesjesrijden met extra evenementen. Per evenement zal het dorpshuis drie dagdelen
geopend zijn. Een voorbereidende vergadering per evenement, aan het begin van het seizoen aan de eigenaar/beheerder op te geven.
c. door muziekvereniging ONDA
Een muziekuitvoering voor het gehele dorp, zijnde een avondvullend programma aan het begin van het seizoen op te geven. Geen vergaderingen.
d. Volkstuinvereniging Kweeklust
Een avond voor de algemene ledenvergadering aan het begin van het seizoen op te geven.
e. Stichting Dorpsraad Ritthem
- De dorpsraad heeft de taak het bewaken en bevorderen van de leefbaarheid in de ruimste zin des woords. Zij roept een of twee openbare vergaderingen uit, aan het begin van het seizoen op te geven aan de eigenaar/beheerder. Daarnaast houdt de dorpsraad tien maximaal interne vergaderingen per jaar en maximaal acht vergaderingen met derden.
- De dorpsraad heeft ook als taak het bevorderen van sociaal- en culturele activiteiten. Tot deze activiteiten behoren winter- en voorjaarswandelingen, twee Zeeuwse avonden met een avondvullend
programma, een historische filmmiddag. Voor al deze activiteiten zullen de data in overleg met de eigenaar/beheerder worden doorgegeven.

Verwarming geschiedt via een c.v.-ketel (Remeha Quinta Pro uit 2011) en warmwater via een boiler (80 ltr).

Bezichtigingen vinden op afspraak plaats.

De oplevering is in overleg.

Hierna volgt een uitgebreide toelichting.

====================
- Van de huidige ondernemers/eigenaren/verkopers -

In de zomer van 2014 lazen we in de PZC dat de toenmalige beheerder van dorpshuis Ons Dorpsleven zou stoppen en het pand te huur zou komen te staan. We besloten tijdens een wandeling eens een kijkje te gaan nemen op een zonnige zondagmiddag. Het pand zag er leeg en nogal verwaarloosd uit. Bij navraag bleek dat de gemeente niet bij machte was om het onderhoud aan de gemeentelijke panden, waaronder ook het Dorpshuis in Ritthem, uit te voeren. Na een aantal gesprekken kwamen zowel de gemeente als wij tot de conclusie dat het beter was het pand te koop te zetten. Er kwam een vrije inschrijving waarbij de kandidaat-koper moest aangeven welke bestemming hij aan het pand zou geven. Dit moest samengaan met een bod op het pand. De hoogte van het bod zou niet leidend zijn; de inhoud van het plan daarentegen wel. Wij bleken de enige bieder. En met een mooi bedrijfsplan werden wij plotseling de eigenaar van het pand Dorpsstraat 22-24 in Ritthem.

Begin januari 2016 kwam het pand in ons bezit. Omdat Ons Dorpsleven ook een blauwe maandag dienst had gedaan als Bed & Breakfast, was de bovenverdieping enigszins als woonverblijf ingericht. Na enige aarzeling trokken wij de stoute schoenen aan en richtten de benedenverdieping, behoudens de zaal, als onze woonkamer in.

Hiervan hebben wij geen seconde spijt gehad. Wij startten met een grondige make-over van het voormalige dorpscafé en de naastgelegen winkel annex frituur en kregen daardoor een fantastische woonkamer met eetkamer en een heerlijke keuken. De zaal kreeg een ware metamorfose waarbij er gelet is op een goede isolatie tussen woonkamer en theaterzaal.

Tijdens de renovatie ontdekten wij een verborgen zolder boven de barruimte. Door een opening te creëren in de muur van de grote leefruimte boven het café op de eerste verdieping werd deze ruimte prima toegankelijk. Na het aanbrengen van een groot Velux dakraam besloten we deze in te richten als onze slaapkamer. De grote ruimte boven ging dienstdoen als ons kantoor. Daarnaast had de gemeente, voordat wij het pand kochten, een kleine doucheruimte met toilet gemaakt op de verdieping. Tezamen met nog twee extra slaapkamers, waarvan we er één opofferden om als kastenkamer te fungeren, kregen we dus een volwaardige woning met vier kamers op de bovenverdieping met douche- en toiletruimte en een grote woon- en eetkamer met heerlijke keuken beneden.

Natuurlijk moesten we ook nog het een ander doen aan isolatie. Zo waren bijvoorbeeld alle kozijnen verrot en het aanwezige dubbele glas lek. We besloten het rigoureus aan te pakken. Zo hebben we alle kozijnen tezamen met de dubbele houten voordeur vervangen door kunststof kozijnen met minimaal dubbel, en op een aantal plekken zelfs triple glas. De houten dubbele en versleten voordeur lieten we vervangen door een dubbele geïsoleerde deur van hetzelfde hoogwaardige kunststofmateriaal. De muren van het gebouw hadden een kleine spouw waardoor spouwmuurisolatie mogelijk was. De zaal kreeg een geïsoleerde ondervloer. Om de isolatiewaarde te vergroten hebben we de oude isolatiepanelen in het zaalplafond bekleed met brandwerend firetdoek. De ‘artiestenruimte’ achter het podium kreeg ook een isolatiebeurt. De kleedkamer die aan een schuurtje vastzat in de tuin hebben we opengebroken zodat een grote artiestenverblijfsruimte ontstond. Behoudens het halfsteens schuurgedeelte (helft van de ruimte) kreeg ook deze ruimte spouwmuur- en volledige dakisolatie.

Veel aandacht kreeg ook de grote vochtige kelder, die in de winter steeds volledig onder water stond. Door een grondige behandeling is de kelder nu volledig kurkdroog. Hierdoor is een heerlijk grote voorraadkelder ontstaan. Aan de tuin is ook de nodige aandacht besteed. Een nieuw terras met groenborders en boompjes werd aangelegd.

Last but nog least legden we in alle ruimten zoals de gehele bovenverdieping en artiestenruimte centrale verwarming aan, in combinatie (waar mogelijk) met isolatie. Een goed voorbeeld hiervan is de gemaakte kruipzolder in de grote kamer boven.

10 maanden na de verkoop was alles klaar en konden we het gebouw volledig in gebruik nemen. Dit in combinatie met onze grote droom om een eigen volwaardig huiskamertheater te hebben, uniek in Nederland. Met 100 stoelen en een totaal verbouwd toneel met alle theater-technische voorzieningen, licht en geluid, konden we in principe alle landelijke kleinkunstvoorstellingen (cabaret/comedy/muziek/toneel) brengen.

De gehele landelijke kleinkunsttop heeft in de afgelopen 5 jaar De Verwachting bezocht en artiesten en publiek waren dolenthousiast over ons concept. Niemand minder dan de bekende cabaretier Bert Visscher werd ambassadeur van onze theaterzaal.

Na de opening in 2016 vonden we het natuurlijk enorm spannend om zoveel publiek te ontvangen in onze woonkamer, dat op onze bank en stoelen zat, in de omgeving van al onze persoonlijke spullen. We gingen er maar gewoon voor en programmeerden meteen 40 professionele voorstellingen. Ook hiervan hebben we geen seconde spijt gehad. De bezoekers waren uiteraard op de hoogte dat Ons Dorpsleven geen horecazaak was, maar dat wij er werkelijk woonden. In de vijf jaar die erop volgden zijn werkelijk alle bezoekers altijd zeer respectvol omgegaan met onze privacyregels. Buiten uiteraard het nalopen van de toiletten konden we vaak na afloop niet eens zien dat er 100 mensen door onze huiskamer hadden gelopen en na afloop, of in een pauze hun drankje dronken met een lekker bitterballetje erbij. Het waren voor ons ‘een soort van’ feestjes in eigen huis, gesteund en geholpen door vele vrijwilligers uit Ritthem.

Ook de activiteiten die wij volgens notariële acte moesten faciliteren waren stuk voor stuk feestjes. Natuurlijk pasten we onze huiskamer op die dagen wat aan bij de jaarlijkse feestelijkheden zoals Koningsnacht, Koningsdag en de 3 Ritthemse ringrijders-evenementen. Zo verplaatsten wij dan ons bankstel en de fauteuils van de woonkamer naar het podium, achter het toneelgordijn. Hiervoor in de plaats zetten we wat tafels met stoelen en statafels neer. In de keuken (via de krachtstroom-aansluiting) posteerden we onze drie frituurpannen. Zo creëerden we een warm welkom voor bezoekers die een drankje wilden drinken of een frietje wilden eten.

Feitelijk is de situatie nu zo dat we voor de verplichte activiteiten per jaar ongeveer 8x de deur van Ons Dorpsleven (dus onze woonkamer) openen. De andere 50 á 60 activiteiten zijn ontstaan vanuit onze passie voor theater, via onze eigen theaterorganisatie Theaters aan Zee en dus volledig vanuit vrije wil.

Wanneer de toekomstige eigenaar van Ons Dorpsleven alias De Verwachting de theateractiviteiten wil voortzetten, dan stellen wij onze ruim 40-jarige kennis en ons theaternetwerk gratis en met veel liefde ter beschikking. Theater De Verwachting is ontstaan vanuit onze eigen organisatie Theaters aan Zee, die op 6 verschillende podia theater brengt, te weten: De Weverij en Nieuwe Kerk in Zierikzee, Dorpshuis Renesse, De Stenge in Heinkenszand en het historisch kerkje en De Verwachting in Ritthem. Het klantenbestand dat wij tijdens het theaterseizoen wekelijks aanschrijven bestaat uit zo’n 12.000 mailadressen.

Via onze website kunnen geïnteresseerden alle informatie over het programma vinden en tickets online bestellen. Uiteraard is de website nu niet gevuld door de coronacrisis, maar binnenkort staat het gehele programma weer online op de website. Het liefst geven wij ons bedrijf, waar wij met heel ons hart en ziel voor gewerkt hebben, weer door aan een volgende gepassioneerde kandidaat. Wij hebben hier in ieder geval 5 jaar lang een bijzonder lekkere belegde boterham aan verdiend met het leukste werk van de wereld!

Uiteraard is dat geen voorwaarde. Ook zonder theater valt er met Ons Dorpsleven veel te doen. In ieder geval en bovenal, wij hebben er heerlijk in gewoond en gewerkt.
Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Half-vrijstaande woning
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1951

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
317 m²
Overige inpandige ruimte
10 m²
Bruto inhoud
1.310 m³
Perceeloppervlakte
349 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
7
Aantal slaapkamers
4
Aantal badkamers
1
Aantal badkamers
XXX0
Voorzieningen
tv kabel, mechanische ventilatie

Energie

Energielabel
Klasse D
Isolatie
muurisolatie
Soort verwarming
c.v.-ketel
Warm water
gasboiler eigendom
Type ketel
Remeha Quinta Pro
Bouwjaar ketel
2011
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Vlissingen
Sectie
N
Perceel
219
Oppervlakte
349 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
In woonwijk
Tuintype
achtertuin
Tuin
Noordwest, 5 x 9.50 m
Oppervlakte
48 m²
Bereikbaar via achterom
ja

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
openbaar parkeren
Bekijk alle kenmerken

Alle foto's

Kaart Dorpsstraat 22-24 RITTHEM

naar Dorpsstraat 22-24 RITTHEM
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand

Deel dit object